Fåglar i stadsparken

Experimenterade lite idag med att lägga kameran på marken med fågelmat precis framför, för att sen använda fjärrutlösaren. Resultatet blev inget vidare, men jag ska nog prova fler gånger.




Vet inte vad det här är för fågel, men det kanske pappa eller bror kan tala om?

Fototriss - Så här ser det ut där jag är idag

Temat för veckans fototriss är "Så här ser det ut där jag är idag". Platsen är Lund i Skåne.








Nyckelpigor

Önskar jag var en nyckelpiga. Det ser skönt ut. Kan nån förvandla mig?




Många ja-sägare i fototrissen

De två senaste veckorna har jag varit med i något som kallas fototrissen. I korthet går det ut på att Helena på bloggen fototriss.blogspot.com varje söndag presenterar ett nytt tema. På det temat ska man sen ta tre bilder. Alla som är med listas på bloggen så man kan surfa runt och kolla på de andra deltagarnas bilder.

Jag tycker det är en kul idé och ser det som en chans att utvecklas som fotograf genom att tvingas tänka till och kanske ta en del foton som jag annars inte skulle tagit.

Många av deltagarna kommenterar varandras bilder och jag tror inte jag överdriver när jag påstår att syftet med 95% av de kommentarerna är att få lägga in en länk till sin egen blogg. Det är helt ok, jag har inga problem med det, men jag tycker det är tråkigt att ingen också kan ge lite konstruktiv kritik.

Det finns mängder av riktigt dåliga bilder, som ändå bara får kommentarer som:

"Jättesöta bilder, ha en fortsatt trevlig kväll"

eller

"Fin triss, ettan är min favorit"

Om nån tycker att mina bilder är fina så vill jag gärna veta varför, samma sak om nån inte gillar dem. Hur ska jag annars lära mig nåt?

Fototriss - tema metall

Här är mitt bidrag till veckans fototriss. Temat är metall och jag valde att fota min skrotiga, men kära cykel. Den rasslar och knakar och den går inte speciellt fort, men den tar mig till jobbet varje dag. I alla fall än så länge...






Montage av tre bilder

Har ett tag haft lite idéer kring olika typer av montage. Idag fick jag Rickard att ställa upp som modell för ett av dom.

Här är resultatet:


Jag tycker det blev rätt bra. Det hade säkert blivit bättre om jag ställt stativet mer till vänster och bara fått tegelväggen som bakgrund. Det bästa av allt hade nog varit en mer homogen bakgrund överhuvudtaget, utan träd och buskar, men tiden räckte inte riktigt till för en massa letande idag.

Hur jag gjort? Ja, det är så enkelt så det nästan är pinsamt... Jag satte kameran på mitt stativ och ställde in exponeringen manuellt för att den inte skulle skifta mellan de olika bilderna. Jag använde fjärrutlösare för att helt undvika skakningsoskärpa.

Bilden ovan är gjord av tre olika ursprungsbilder som jag lagt i varsitt lager i photoshop. Sen använder jag lagermasker för dölja och visa olika delar av lagren.

Jag har också lagt på lite brus och en vinjettering, samt dämpat färgerna för att ge bilden en lite ruffigare look.

Mer Sydafrika

Två bilder till från Sydafrika. De är dock inte tagna av mig utan av David Åberg som jobbade som voluntär för Star for Life när jag var där.




Vickes första fotbollsturnering

Min brorson, Vicke, har spelat sitt livs första riktiga fotbollsmatcher idag.

När sexåringar spelar fotboll kan det låta så här i pausen:

- Jättebra kämpat killar, tänk nu på att nu ska vi byta sida, så då gör ni alltså mål åt andra hållet.

Inte riktigt samma allvar som när United precis slog City i Manchester-derbyt.

Jag har gjort ett litet bildspel från dagen, klicka på symbolen med pilarna nere till höger för att se det i en lite större version.


Människor - Egypten

Jag har ju kört på med bilder från min Sydafrika-resa ett tag. Nu tänkte jag starta en ny serie. Människor. Jag kommer gå igenom de bilder jag tagit sen mitt fotointresse tog fart på riktigt och leta efter bilder på människor som jag tycker är bra nog att visas upp...

Först ut är två bilder från Egypten.


Den här är Ali. Han var kapten på en av båtarna som skeppar turister över Nilen. Just på den här bilden ser han inte ut att tycka det är världens roligaste jobb. Alis båt hade det förtroendeingivande namnet Titanic.


En beduinkvinna med sin dotter i öknen utanför Hurghada.

Stadsparken i Lund

Tog en sväng förbi stadsparken på lunchen och fotade lite.






Det blev faktiskt ett besök till i stadsparken, för lite eftermiddagsfika. Här en närbild på Rickards mjukglass med lakrits/viol-strössel.




Sydafrika, 8 mars

Sista dagen i Sydafrika.







Tidigare inlägg i "Sydafrika-serien":
7 mars
6 mars
5 mars
4 mars

3 mars
2 mars

1 mars
28 februari

Småkryp på uteplatsen

Hittade de här små filurerna på min uteplats.




Fototriss - tema Litet

Mitt bidrag till veckans fototriss. Bilderna är från Sydafrika där jag var för drygt en månad sen.







Sydafrika, 7 mars

Söndagen den 7:e mars innebar ett lite sorgligt farväl. En del människor tycker man om omedelbart. Khosi är en sån. Dessutom har hon en sorts värdighet som är svår att beskriva.








Tidigare inlägg i "Sydafrika-serien":
6 mars
5 mars
4 mars

3 mars
2 mars

1 mars
28 februari

27 februari

Sydafrika, 6 mars

Lördagen den 6:e mars började med en promenad i Nompondo. Vår guide Lindi tog oss till Siphosabadletshe High School och hem till en familj. Ni kan läsa mer om det här.

Det var otroligt varmt och det var sannolikt en av anledningarna till att eftermiddagens game drive i Hluhluwe-Imfolozi-parken blev ganska händelselös.








Tidigare inlägg i "Sydafrika-serien":
5 mars
4 mars

3 mars
2 mars

1 mars
28 februari

27 februari


Fotomässan i Göteborg

Idag börjar fotomässan i Göteborg. Tänkte mig en heldag där imorgon. Problemet är att det är så många intressanta föreläsningar och seminarier som krockar med varandra att man skulle behöva vara där i mer än en dag.

Återkommer med en rapport!

Sydafrika, 5 mars

Fredagen den 5:e mars bjöd precis som alla andra dagar i Sydafrika på fantastiska naturupplevelser. Förmiddagen tillbringades på Bonamanzi tillsammans med apor, krokodiler, giraffer, vårtsvin, antiloper och en och annan spindel... På eftermiddagen bar det av till St Lucia och de vackra stränderna där.


Barn som springer efter bilen.


Nyala-antiloper, här två honor. Otroligt vackra bara.


St Lucias stränder är vackra och folktomma. Det är otroligt strömt så det gäller att hålla sig nära stranden när man badar.

Tidigare inlägg i "Sydafrika-serien":
4 mars
3 mars
2 mars

1 mars
28 februari

27 februari

Sydafrika, 4 mars

Efter två intensiva dagar med skolbesök och en tripp till Durban blev torsdagen den 4:e mars en lugn dag. Jag nöjde mig med en promenad i de vackra omgivningarna. Mäktigast för dagen var nog mötet med girafferna.

   

Tidigare inlägg i "Sydafrika-serien":
3 mars
2 mars

1 mars
28 februari

27 februari


Vackra vårblommor

   

Sydafrika, 3 mars

Den 3:e mars gav vi oss på skumpiga vägar upp i bergen för att besöka en skola.

I gräset utanför skolan hittade jag den fantastiska gräshoppan. Makroobjektivet låg i bilen och det var väl inget snack om att detta var ett bra tillfälle att använda det.

Gräshoppan var mycket samarbetsvillig när det gällde mitt fotande, precis som alla barnen på skolan.

   

Tidigare inlägg i "Sydafrika-serien":
2 mars
1 mars
28 februari

27 februari


Sydafrika, 2 mars

Tisdagen den 2:a mars tillbringade vi till största del i Durban. I princip det första som hände där var att en fågel bajsade på mig, vilket innebär tre stora gröna fläckar på min tröja som naturligtvis var vit. Har inga bilder på det dock.

   

Tidigare inlägg i "Sydafrika-serien":
1 mars
28 februari

27 februari

RSS 2.0